Takže víte, že pražením se tyto látky zničí

Je to proto, že při výrobě čokolády i klasického kakaa se musí kakaové plody pražit. Tím získávají na sladkosti, ale zároveň se ty zdraví prospěšné látky pražením zničí. Kakao je název pro semena kakaovníku, které vyrůstají přímo na kmeni stromu a jsou umístěné ve velké tobolce. Semena se vyjmou a vyrábí se z nich prášek, který je základní surovinou pro výrobu čokolády, kakaa i kakaového másla. V případě, že byste ho konzumovali v přirozené formě, tak má velmi hořkou chuť. Největší plantáže tohoto stromu jsou v Africe. I když pochází z Ameriky, kde rozdrcená semena Aztékové konzumovali ze zlatých pohárů. Do Evropy dovezli kakaové boby Španělé.

plod kakaovníku

Takže, abychom využili ty kakaové boby nepražené, které nepřišly pražením o pro člověka zdravotně velmi prospěšné látky, můžeme je konzumovat třeba jako oříšky, nebo se drcené mohou stát vynikající součástí kaší, dezertů, ale také müsli a jiných zdraví prospěšných jídel. Co vlastně kakaové boby nepražené zdravého pro nás lidi obsahují? Je to například spousta vitamínů, ale také minerálů a pro lidské tělo důležitých stopových prvků.

tobolka se semeny kakaa

Je to také zinek, tolik potřebný pro dobrou imunitu, nebo měď, která plní v těle člověka řadu funkcí, jako je udržení zdravého metabolismu, zachování pevností kostí a nejen to, také se podílí na správném fungování našeho mozku a nervového systému. Boby také obsahují mangan, ten je jednak antioxidant, ale je také významný pro správný metabolismus cukrů, a pokud ho je nedostatek, může dokonce zvyšovat riziko, že onemocníme cukrovkou. Protože velmi dobře působí na tvorbu a správnou funkci pohlavních žláz, a vývoj mužských pohlavních buněk, měl by se vyskytovat ve stravě pro chlapce ve věku od deseti do čtrnácti let. Obsahem kakaa je také síra, díky které rostou a jsou zdravé vlasy a její účinky chrání také naši kůži.